Kerst, oud en nieuw en Bocas
Door: Paul
Blijf op de hoogte en volg Paul
18 Januari 2008 | Panama, Panama-stad
Zonder over het gezeur te beginnen of het nu nog mag of niet meer, wens ik jullie allemaal een gelukkig nieuwjaar!
En ook een fijne kerst!
Mijn kerst hier was wel apart. Omdat het de dagen voor kerst zo´n 32 graden was vond ikzelf dat er niet echt een kerstsfeer was, hoewel veel mensen toch echt de boel kerstachtig probeerde te maken door een overvloed aan lampjes, kerstmannen en sneeuwpoppen te plaatsen. Daar zit je dan in de snikhete zomer met overal om je heen sneeuwpoppen met dassen om... Kerst zelf werd hier op de avond van 24 december gevier. De hele avond had ik met Valentina lopen haasten om het huis nog op tijd te kunnen versieren met lampjes (en de eerdergenoemde kerstmannen). Uiteindelijk toen de zus van Vladimir en haar vriend er waren, en toen iedereen netjes was aangekleed, gingen we dan een kerstdiner houden, om 12 uur ´s nachts.. Het bleek uiteindelijk dat Vladimir en ik als enige kadootjes hadden gekocht voor iedereen, maar dat maakte me niet uit. Vlad had voor mij het voetbaltshirt van Panama gekocht, die kan je zien op mn fotosite btw.
Nou toen het eten klaar was na 45 minuten, ging Vladimir zo snel mogelijk uit huis om te gaan drinken met zn maten in het straatje achter ons huis. Wat later ging ik ook omdat de zus van Vladimir ookal weg was en Valentina meteen ging slapen. Om eerlijk te zijn was mijn kerst nou niet echt boeiend en een beetje saai.
25 December, de dag waarop jullie dus kerst hebben gevierd. was voor mij gewoon een oersaaie dag. De hele dag heb ik me kapot verveeld net zoals de rest van de familie. Ik was blij toen Veronica (mijn vriendin) langskwam, toen konden we tenminste samen tv kijken.
Nou de volgende feestdag, Oud en Nieuw, zat niet heel anders in elkaar. Tot 12 uur gingen we thuis wachten, en vervolgens gingen we naar het straat achter ons huis. Dit keer kwam Valentina ook mee omdat het een feest voor de hele buurt was met eten en drinken. ´t Stomme hier is dat ze totaal niet aftellen voor oud en nieuw zoals in de rest van de wereld. Hier maakt het niet uit of sommige horloges voor of achter staan, op een gegeven moment begint iedereen elkaar te kussen. Volgens mij was iedereen toch 5 minuten te laat... Veronica was ook mee naar het feestje en samen met haar ging ik om half 2 naar Calle Uruguay (de uitgaansplek van de stad) om daar Hannes en Bruno te ontmoeten. Sebastien kwam later ook met een vriend en de broer van Hannes verscheen op een gegeven moment ook nog. Het was een erg leuke avond maar echt veel weg van oud en nieuw had het niet naar mijn gevoel.
Ohjah nog ergens voor kerst was ik 4 of 5 dagen samen met Bruno, Hannes, Sarina, Isabel, en Lieselot (uit Chitre) bij Jeroen in Penonomé, een stadje in het binnenland, blijven slapen. Daar waren de feesten van de stadsheiligen aan de gang met processies door het dorp. ´s Avonds was er een x-zone, wat gewoon inhield dat er een groot feest was met een één of andere reggaeton artiest en allerlei dronken mensen.
Voor de rest ben ik die maand nog een paar keer naar het strand geweest terwijl jullie aan het bevriezen waren van de kou. Hannes Bruno en ik verlangden weer terug naar El Palmar dus zijn we daar ook weer eens naartoe gegaan. We wisten niet zeker of we voor gewoon een dagje gingen of zouden blijven slapen daar. We hadden geen tent meegenomen omdat we verwacht hadden dat we wel in de hangmatten zouden kunnen slapen. Hannes zn broer was ook nog meegekomen voor een dagje en dat was wel gezellig. ´s Middags hebben we hem gewoon een beetje gechillt op het strand en nadat we de broer van Hannes hadden afgezet bij de bus hebben we wat avond eten gekocht. Daarna gingen we nog wat spelen in de golfjes totdat het moment kwam dat Hannes dacht dat zn neus was gebroken. Hij was in een golf gesprongen en klapte met zn knie tegen zn neus en hoorde iets kraken. Er zat een bobbel op zn neus en een snee waar veel bloed uitkwam. De hele avond hebben we zitten discusieren offie nou gebroken was of niet en uiteindelijk hebben we besloten dat ie niet gebroken was. Later in de avond kregen we nog ruzie met de baas van de camping omdat hij smiddags had gezegt dat als we wouden blijven slapen dat we dan een tentje moesten huren voor 5 dollar. Nou wij vonden dat wel ok. Maja om 12 uur snachts kwam hij pas eindelijk met het tentje aanzetten. En ook wou hij dat we meteen betaalden voor alles terwijl dat normaal gesproken pas de volgende dag hoefde. Dus wij gaven hem maar 12 dollar omdat we niet in één keer wouden betalen. De volgende dag merkten we dat we niet meer dan die 12 dollar hadden meegenomen, dus moesten we gaan pinnen. Hannes en ik zijn toen met een familie meegereden naar een plek 15 minuten verderop waar we konden pinnen, en hebben daarna betaald. Om 9 uur zouden we van de camping af moeten zijn en dat waren we dan ook, wij zaten gewoon lekker opt strand, alleen onze tassen hadden we op de camping laten staan op een plek die toch niet gebruikt werd. Toen begon die kerel weer hele maal te zeiken dat we 10 dollar moesten betalen omdat we dat plekje bezet hielden. Wat een kloterige centenpik zeg. Die kerel loopt de hele dag rond met een kop die half stoned is en doet alsof ie relaxt is, maar dat issie juist niet.
Ok next. Een tijdje geleden was ik om 11 uur met de bus aangekomen bij de busstop vlakbij mijn huis gekomen en liep ik naar huis. 5 Meter bij mijn huis vandaan zat een katje (Stoepie) die ik altijd eten geef en die altijd met me mee naar huis loopt. Dus ik ging even zitten en bgon hem te aaien. Opeens hoor ik iemand achter mij iets zeggen dus ik sta zo op en ik kijk om. Op het moment dat ik opsta zie ik dat er 3 negers staan waarvan er 1 meteen met zn hand in mn broekzak gaat. Ik haal zn hand eruit en vraag hem wat de fok hij wil. Vervolgens gaat een ander met zn hand in mn rechterbroekzak en terijl ik die eruit haal zeg ik dat ze moeten oprotten. Op dat moment pakt er eentje me via achter vast bij mn hals, begint er eentje aan mn tas te trekken, en wat die ander deed weet ik niet meer. In elk geval ik werd zo kwaad dat ik keihard op die gasten heb lopen inslaan. Pas later had ik door dat 1 van hun een mes in zn handen had.. ik ben blij dat hij hem niet heeft gebruikt. Op een geven moment gingen ze ervandoor en ben ik er nog een stuk achterna gerend omdat ik zo kwaad was. Ze hebben niks van mij kunnen jatten maar ik had nog wel een petje en een aansteker van hun buitgemaakt hahah stelletje losers!
Jaja vanaf nu, elke keer als ik mn blog opdate, gaat er een (bijna) beroving zijn hahaha. Volgende keer is waarschijnlijk bij carnaval!
Afgelopen week van vorige week maandag tot deze maandag ben ik in Bocas del Toro geweest. Bocas del Toro is een plek in Panama waar je een archipel van allemaal mooie eilandjes hebt. Jeweetwel, doorzichtig blauw water, wit-gele stranden, wuivende palmbomen en mooie golven.
Na tien uur in een ongemakkelijke rotbus gezeten te hebben, waren we eindelijk in Almirante waarvandaan we met een bootje nog eens een halfuurtje verder moesten naar Bocas Town. Om een uur of 8 ´s ochtends gingen we een cafeetje drinken in het hotel tegenover het hostel waar Jeroen en Lieselot zaten. Sarina en Isabel waren er ook nog steeds maar die zouden er op die dag vandoor gaan.
Het eerste wat mij opviel in Bocas Town was de overvloed aan blanken. Nergens in Panama had ik zoveel blanken gezien! De eerste tijd zagen Bruno Hannes en ik het niet zo zitten om te socializen met al die ´stomme´ blanken, maar uiteindelijk gaven we er maar aan toe.
De week hebben we doorgebracht door naar het strand (op allerlei verschillende eilandjes) te gaan met nog andere mensen uit het hostel, we hebben een dagje gewoon in het dorpje doorgebracht, zijn 2x wezen surfen, en hebben een tocht op een katamaran gemaakt.
De tocht op de katamaran vond ik wel een van de tofste dingen. Eerst een goed plekje zoeken op de katamaran waar je lekker ligt, dan gaan snorkelen bij het koraal(wat echt mooi was!) en wat visjes zoeken. Dan als je terugkomt ligt er een heel lekker broodje op je te wachten. Vervolgens vaar je verder naar de Dolphin Bay, waar je inderdaad dolfijnen hebt. Ze zeiden dat er een stuk of 30 dolfijnen in deze baai zwommen. Ze zwommen ook een stukje mee met de boot wat heel leuk was om te zien. Hierna gingen we naar een ander koraalrif om te snorkelen. Hier waren een stuk minder vissen maar het koraal was wel heel mooi. Als je vn een afstandje ernaar kijkt dan ziet het er wat dof uit, maar als je dichterbij komt zie je pas hoeveel kleuren het heeft. Diezelfde avond was het in de bar van het hostel waar we sliepen ¨Moustache en Ballerina¨-avond. Wat betekende dat ontzettend gay met een opgetekende snor rondliep, zoals het hoort!
Het hostel was superchill! Er hingen 3 hangmatten op waar je kon relaxen, lagen boeken die je mocht lezen, gitaars die je ook mocht gebruiken. T keukentje was ook mooi en handig. Bijna elke ochtend en avond stonden we daar ons eten klaar te maken. ´s ochtends aten we een brood met kaas, worstjes, uien en ketchup, of soms een omelet. 2 Avonden zijn we uit eten geweest, één keer omdat het de laatste avond was, en de andere keer omdat we gewoonweg geen zin hadden om eten te maken. Voor de rest van de tijd hebben we zelf eten gemaakt. Een van de eerste avonden had ik pasta gemaakt die ik op een een of andere manier totaal verneukt had. Ik was in het begin veregeten te roeren zodat uiteindelijk de pasta enigszins was aagebrand. Gelukkig hadden we genoeg pasta saus gekocht om die smaak te verbergen en smaakte het toch nog wel lekker.
Ik heb allemaal foto´s van bocas op mn site staan dus check die maar even.
Nou jongens ik stop maar ff met schrijven omdat ongetwijfeld meer dan de helft van jullie al heeft opgegeven met lezen na de helft van mn verhaal;)
Nogmaals check mn fotos van kerst oud en nieuw en Bocas maar op mn fotosite: http://www.pickle.com/panamapaul
Paul
En ook een fijne kerst!
Ik heb allemaal foto´s van bocas op mn site staan dus check die maar even.
Paul
18 Januari 2008 - 01:13
G:
Echt vet paultje! Mooi dat je geniet :P
Have fun daar. Wel weer een tering lang verhaal, maar ik geloof best dat je veel kwijt wilt aan je beste vrienden :D
Spreek je binnekort weer en kick some more ass daar! Geert -
18 Januari 2008 - 01:23
Quinten:
Ik geef niet op met lezen or Paul, ga zo door! -
18 Januari 2008 - 09:24
Fre:
toch niet opgegeven. je kijkt wel uit he, met mensen in elkaar slaan... ik heb je liever terug zonder lelijke littekens. Dat Bocas klinkt trouwens wel mooi, daar zou ik ook wel heenwillen :(
x -
18 Januari 2008 - 09:29
PatJuh:
Relaxed hoor kerel! Je hebt het blijkbaar naar je zin daarzo! :D!!
Terwijl hier bevriezen speel jij lekker in het warme zonnetje :P
18 Januari 2008 - 11:44
Roeland:
Helemaal gelezen!! Maar doe ik altijd. Mijn verhalen hoor je in Californië, over twee weken. Zin in!! -
20 Januari 2008 - 12:45
Pien:
Nounou Paultje, ziet er weer allemaal goed uit joh! Je geniet nog steeds volop zo te zien :) Ik heb ondertussen ook niet stilgezeten: ik heb een proces-verbaal aan mn broek hangen (jaja!:P) Ik was uitgenodigd door het dispuut 'de Vikingen', en om daar even een indruk van te geven: zij zijn ontzettend lomp, houden er van onderweg te plunderen en vervolgens de opbrengsten van de plundertocht in de fik te steken, ze drinken veel te veel gerstenat (= bier :P), schreeuwen heel hard, eten kip en ze geven er niet om hoe vies ze worden. DAT zijn de Vikingen, en daarvoor was ik dus uitgenodigd :P, samen met nog een aantal eerstejaars. Dus; wij moesten ook gaan plunderen. Ons mooiste wapenfeit was dat we een boom hebben omgehakt bij een andere vereniging uit de tuin (haha:D), en we hadden de kerstboom van onze eigen vereniging (ongeveer even groot als de boom die altijd op Nehalennia stond) en nog een kleiner kerstboompje. En die sleepten we dan door de winkelstraat van Wageningen, opweg naar de uiterwaarden. Want daar waren we uitgenodigd voor een midwinterBBQ. Onderweg kwamen we de politie tegen, en vroegen wat we met de bomen gingen doen. We zeiden we naar de Wolfswaard gingen (daar moesten we idd naartoe lopen, dus niks aan gelogen ;)) En dat vond de politie allemaal prima 'zolang ze maar geen brandalarm binnen zouden krijgen 's avonds'. Dus wij die bomen naar de Wolfswaard gesleept (zwaar!) Toen we bij de Wolfswaard waren zijn we door een hekje de uiterwaarden ingegaan, onder een elektriciteitsmast gaan zitten en een vuurtje aangemaakt. Het vlees lag er nét op, toen er opeens 2 politieagenten de hoek om kwamen. Dat de brandweer er zo aankwam en dat we allemaal een proces-verbaal kregen. (leukleuk, eerste borrel bij de Vikingen:P) Dus toen hebben we het vuurtje snel uitgemaakt, en toen moesten we onze verklaring afleggen etc blabla, en toen stonden daar opeens 7 brandweermannen, geheel in pak, met hélm op! Het was echt hilarisch: het enige wat ze nog gedaan hebben was een beetje de twijgjes uittrappen, want het vuur was al uit :D Wel balen van de boete, 100 tot 250 de man, maar op dat moment moest ik echt alleen maar lachen.
Nou, mijn verhaal is al weer veel te lang dus ik ga weer stoppen. Voortaan zet ik dit wel in een mail :P
Liefs, Pien -
04 Maart 2008 - 22:01
Fre:
heyhey, komt er al bijna weer een neiuwe update? je hebt toch allemaal rondgereisd? ben benieuwd hoor.... -
19 Maart 2008 - 11:10
JuutJuut: