De langverwachte... - Reisverslag uit Panama-stad, Panama van Paul Akker - WaarBenJij.nu De langverwachte... - Reisverslag uit Panama-stad, Panama van Paul Akker - WaarBenJij.nu

De langverwachte...

Door: Paul

Blijf op de hoogte en volg Paul

18 Oktober 2007 | Panama, Panama-stad

Ik lees net de smeekbede (;)) van Judith voor een nieuw verhaaltje voor het slapengaan en bij deze ga ik hem maar eens schrijven. Er was eens een jongen die hem ondertussen al zo´n 6 a 7 weken chillt in Panamá en die het erg naar zn zin heeft daarzo... Panama is wel anders dan ik had verwacht om eerlijk te zijn. Ik dacht, om het extreem uit te drukken, dat iedereen een beetje onder een palmboompje lag te pitten in een hangmat in Panama. Dit gebeurd ook wel heb ik dit weekend gemerkt, maar in Panamácity is het wel anders. Tis hier met alles wat chaotischer dan op het platteland. Voor de mensen uit Panamacity is alles wat buiten Panamacity ligt ¨het platteland¨. Toch ben ik blij dat ik in Panamacity zit, want hier is zoveel te doen, de jungle is op tien minuutjes afstand, naar het strand is een uurtje rijden, je kunt shoppen, uitgaan noem maar op.

Goed, wat heb ik afgelopen 2 weken gedaan? In elk geval ben ik niet naar dat Animé feest geweest. Ik heb er niks meer over gezegd en ik denk dat ze doorhebben dat ik daar geen reet aan vind. Gelukkig, dan krijg ik tenminste niet meer van die geniepige aanbiedingen die ik niet snap heheh. Ik zit nu zwaar na te denken of ik überhaupt wel noemenswaardige dingen heb gedaan vorige week...
Na in elk geval, vorige week vrijdagmiddag was Benedikt bij mij thuis en hij wist dat het binnenkort uit zou gaan met zn vriendin, Sarina. Dus wat doe je dan? Drinken heheh.. We gingen naar de Supermarkt hier op de hoek, een aantal smirnoffs (niet echt mijn favoriet maargoed, het was Benedikts dag) en een klein flesje Seco kopen. Op een gegeven moment waren we redelijk goed aangeschoten en had Benedikt het voor elkaar gekregen dat hij en zn vriendin vandaag zouden praten. Erg slim als je halfdronken ben... Ondertussen ging ik het huis vegen en dweilen (jaja dat moet ik hier ook doen). Naja in elk geval zijn Benedikt en Sarina nu dus uitelkaar, niet omdattie dronken was ofzo or, andere redenen.. Maar op zich als ik eraan denk hoe we daar zaten voor mn huis is het nog best wel grappig. Benedikt riep naar elk verschijnsel dat er vrouwelijk uitzag ¨pssst ej mami que melones tienes!¨. Ook naar van die dikke padden van 40 met 6 kinderen.. Jah je moet wat he...
Ik was in slaap gevallen op mn bed en toen ik om 8 uur wakker werd ging ik met Vlad en Franklin mee naar Bennigans. Op de weg daarnaartoe pikten we niog wat vrienden op en Bruno (Belgie) kwam ook toen we er net 5 minuutjes waren. Daarna gingen Bruno en ik naar een discotheek, Mystik. Veronica en ik hadden daar afgesproken en we hadden het plan om Bruno te koppelen met de beste vriendin van Veronica, Yaris. 4 Weken geleden, toen ik Veronica had leren kennen, hadden zij ook al kennis gemaakt, maar Bruno had daarna niet meer gebeld... Goed deze avond 2e kans, Bruno wist ervan en wou wel mee. Om eerlijk te zijn vond ik het die avond extreem saai, er waren harstikke weinig mensen en het was fokking koud in de discotheek. Ze hebben hier airco´s in die discotheken die gaan boven het normale! Stelletje idioten! In principe hoef je hier in Panama nooit een jas te dragen behalve soms als je naar een discotheek gaat of naar de bios. De Panamezen zelf vinden het ook niet leuk want die hebben het ook koud..
Goed in elk geval was het plan van mij en veronica (en bruno zelf ook) gelukt. Om 2 uur ging ik al naar huis omdat we de volgende dag vroeg zouden vertrekken naar Isla Grande, een eilandje in de buurt van Colón, de caraiben!

¨Vroeg¨ betekende dus half twaalf. Oorspronkelijk zouden we om 9 uur vertrekken, maar Vlad en ik moesten de badkamer eerst schoonamken van Valentina, omdat die eigenlijk geenéén keer na mijn aankomst is schoongemaakt. En ja ik moet zeggen dat die grote groene schimmelvlek om de muur ook niet langer genegeerd kon worden.. Dusjah dat duurde even. Laatst zat ik te douchen, correctie, stond ik te douchen heheh, en toen zag ik aan de buitenkant van mn douchedeur een wreed grote kakkerlak omhoogkruipen.. Ik was vet bang dattie in mn douche zou kruipen maar gelukkig viel hij toen hij bijna boven was. Toen ik daarna de deur opende zag ik hem niet meer, en daarna heb ik hem ook niet meer gezien.. althans tot gisteren, hij ligt nu ergens in huis met zn pootjes omhoog, maar van mn leven niet dat ik hem ga opruimen, de katten mogen hem wel hebben..
Goed toen wij zaten schoon te maken zat Simon, de Duitse jongen die ook mee zou gaan, zich maar op te vreten over wanneer we nou zouden gaan. Hij is nog niet echt gewend aan de Panameese stijl van leven. We gingen met zn vieren naar Isla Grande, Vlad, Simon, Marlene en ikzelf. ´t Was 4 uur rijden, maar na 5 minuten rijden lag ik al te slapen. Normaal gesproken hebben alle autoos hier een dikke stereoinstallatie en je deze auto ook, het enige wat er ontbrak ws de radio zelf. Na een uurtje werd ik wakker en bleef ik wakker. We gingen voordat we naar Isla Grande gingen ook nog even langs bij Portobelo, een oude vestiging van de Spanjaarden. Vlad wou de auto eigenlijk niet stoppen maar na enig aandringen van mij en Simon heeft hij tohc de auto gekeerd en zijn we er wel naartoe gegaan. Twas best wel mooi daar, check de picca´s! Ik vond het wel fijn dat Simon ook mee was, nu was er tenminste nog iemand die ervan houdt om ook wat aan cultuur te doen.

Daarna reden we door naar een parkeerplaats vóór isla grande. Vanuit daarzo moest je een bootje nemen naar isla grande. Dat was echt zo mooi, echt zoals je op al die foto´s en ansichtkaarten van de caraiben ziet, Palmbomen, witte stranden, jungle, en warm water! We hadden een mooi hotelletje voor 60 dollar gevonden met mooi uitzicht. Niet echt luxe ofzo or, toen we daar aankwamen deed de plee het niet, lagen er kleine bloedvlekjes op de vloer (pingmentvlekken volgens het kereltje dat daar werkte) en airco was er ook niet maar eigenlijk maakt dat me allemaal niet uit. Stiekum had ik wel gehoopt op een douche met warm water, maar natuurlijk nee, dat was er niet. Toen we onze spullen op de kamer gedumpt hadden trokken we onze zwemspullen aan en gingen we zwemmen. ´t Zeewater is hier zo lekker, je hoeft geeneen keer te twijfelen of je er nou in gaat of niet.

´s Avonds hebben we gewoon rustig aan gedaan. Van andere huisjes die niet bezet waren hadden we stoelen van het balkon gepakt zodat we 3 stoelen en een hangmat hadden op ons balkonnetje. Tot een uur of half 1 hebben we gepraat en daarna zijn we gaan slapen.
Simon en ik hadden afgesproken de volgende morgen om 6 uur op te staan om de zonopkomst te bekijken. Ja lekker romantische he twee jongens die samen de zonsopkomst gaan bekijken! Nee kijk wij dachten zo, dit is de kans om eens een keer echt een mooie zonsopkomst te zien, op een eilandje, met palmbomen om je heen en volledige stilte. En zo was het dan ook! Het enige geluid dat je hoorde was het schreeuwen van de apen op het vaste land (van diezelfde als in Mexico), het geluid van kleine golfjes en wat vogeltjes die floten. Zo rond 7 uur gingen simon en ik naar het dorpje om te ontbijten, we lieten Vlad en Marlene maar slapen want ze zagen er wel moe uit. Mn ontbijt was lekker gezond: worstjes met droge gefrituurde bananen. Het leuke was dat wij de enige touristen op het eiland waren die wakker waren. Eigenlijk begon de lokale bevolking ook nog maar net wakker te worden. Simon en ik hadden het erover wat we nou konden gaan doen... allereerst insmeren met zonnebrandcreme en dan proberen naar de andere kant van het eiland te komen. Na 10x vragen begrepen we dat we tussen alle huisjes door naar een één of ander pad moesten gaan door het woud, dan de berg over moesten, en dat we er dan zouden zijn... In het woud groeiden in het wild allemaal vruchten en bananen en t rook er best wel lekker eigenlijk. Aan de andere kant van het eiland bleek een redelijk groot hotel voor extreem rijke mensen te zijn, zo´n hotel waar ze klassieke muziek bij het zwembad draaien en dat soort shit. Tsjah blank als wij zijn, zouden we daar net zogoed een kamer kunnen hebben dus hebben we daar even rondgekeken, maar eigenlijk was er niet zoveel te zien, wel grote appartementen. Aan deze kant van het eiland wouden we gaan snorkelen want simon had 2 snorkels in zn appartement gevonden en meegebnomen naar isla grande. Maar toen we eenmaal in het water stonden durfden we niet verder te lopen aangezien er over zeeëgels lagen en alle andere mensen daar waterschoentjes aanhadden. Goed, toen maar via een andere weg teruggegaan naar onze kant van het eiland. Marlene en Vlad gingen net ontbijten toen wij terugkwamen, dus wij liepen een stukje met ze mee. Wij kochten een flesje water, een cocosnoot met twee rietjes en gingen daarna naar het strand.
Bij dit strand hadden we wel de kans om te snorkelen. Het koraal was heel mooi en kleurrijk, het enige dat jammer was, was dat er niet zoveel vissies waren. De rest van de dag hebk een beetje geslapen op hetstrand en heb mn rug lekker laten verbranden terwijl ik me toch met factor 70 had ingesmeerd... Tsjah meer kan ik ook niet doen he.
Om half 4 moesten we zijn uitgecheckt, dus om 5 uur gingen we ons uitchecken.. Panamá is zo makkelijk he:) geweldig land. Op de terugweg viel ik weer na 5 minuten in slaap, ik weet niet wat dat is met auto´s en slapen or. Volgens mij trillen die dingen op een frequentie waar ik slaperig van wordt...

Eergister had ik met Veronica afgesproken om naar Casco Viejo te gaan, het oude centrum van Panamá. Nadat Panama door de piraat Morgan was verwoest in de 17e eeuw hebben ze panama opnieuw opgebouwd en dat is nu Casco Viejo. Tis daar heel rustig en anders dan de rest van panamacity. Hier heb je Pleintjes, oude smalle straatjes, oude kerkjes een oude boulevard met uitzicht op zee enz. We hebben gegeten in een restaurantje (heel bord vol voor maar 3,50 dollar!) en daarna hebben we wat rondgewandeld daar. ´s Avonds naar de bios gegaan, I now pronounce you Chuck and Harry of Buck and Darry ofzoiets, ik weet de namen niet meer. Wel geinige film. Vooral als de hele zaal keihard hardop zit te lachen. Dat is wel grappig in Panama, als ze iets grappig vinden in de bios schamen ze zich er ook niet voor en schateren ze het uit van het lachen.
Gister en vandaag niet zoveel gedaan.. Universiteit en gymnasion, dat is alles, alhoewel vandaag moet ik nog naar de gym maar het regent op dit moment knetterhard dus ik wacht ff. Het is ook zo gay om met een paraplui te komen aanzetten bij de sportschool he. Gister heb ik nog wel salsaklas gehad trouwens. Had ik dat uberhaupt al welleens verteld dat ik hier salsaklas volg? Volgens mij niet, nou bij deze dan, ik volg salsa klas. Ok nu het ik het vaak genoeg gezegd. Tegen mijn verwachting in gaat het best wel goed dat salsa. Hier in Panama moet je wel kunnen salsadansen want ze draaien het om de haverklap in de discotheken. In het begin deed ik het 2x in de week, maar nu heb ik geen zin om nog 2x te gaan.
Vanaaf heb ik voorgenomen om een rustig avond thuis spaans te leren en misschien wat tv te kijken. Ik kijk hier echt nooit televisie! Op zich wel goed maar aan de andere kant leer je wel spaans van het tv kijken, dusja nu zou het eigenlijk wel mogen.
Zondag gaan Vlad en ik misschien naar het strand om te surfen en te skimboarden, maar ik moet nog zien wat daarvan terecht komt, in elk geval is het plan er..

Nou jongens ik ga eens stoppen met typen.
Hoop dat jullie hebben genoten van het langverwachte voor-het-slapen-gaan-verhaaltje-over-een-jongen-in-panama heheh!

ChauChau (jajaja in Panama schrijven ze dat zo! Ik dacht eerst dat ze het net zoals in italie Ciao zouden schrijven, maar nee, het is Chau!).

Paul

En checks mn pic´s als je het leuk vind op www.pickle.com/panamapaul ik heb daar een apart mapje gemaakt met Isla Grande!

• 18 Oktober 2007 - 22:10

Pien:

Ohohoh ik verlang terug naar de tropen!! Wat doet me dit aan Costa Rica denken :D Die hele tropen-mentaliteit alleen al :D oh wat heerlijk! Helaas zit ik nu tentamens te leren :p Maar het is nog steeds superleuk in Wageningen, dus je hoort mij eigenlijk niet klagen ;) Ik ga nu je foto's bekijken! En daarna ga ik slapen, aangezien het een voorhetslapengaanverhaaltje was ;)
    Liefs, Pien

• 19 Oktober 2007 - 02:44

Fearita Mexicana:

kijk zo hoort het ! lekker lang verhaal joh.. je lijkt je inderdaad prima te vermaken daar! cuidate mucho, hablamos pronto y que aprendes mucho español!!
    pero lo vas a hacer muy bien lo se..
    todavia hay esa regla de quequesi?? esta muy chistoso jeje!!
    oye ya en serio me voy ! hasta pronto nene lindo!!

te quiero =)

Fearita Mexicana

• 19 Oktober 2007 - 14:29

Suzanne:

Heey Paul!
    Mooie foto's van Isla Grande!
    *jaloers* :p en ik maar zwoegen in mijn eerste toetsweek van V6 ;) Ik heb nu vakantie:D ben gisteravond in amsterdam uit eten geweest en uitgegaan, zit nu beetje duf voor de computer... lees weer een leuk verhaal van jou;) nog veel plezier daar,
    chau:p
    Suzanne

• 19 Oktober 2007 - 14:30

Suzanne:

ik vind die smileys met tong wel een beetje vreemd eruitzien...

• 19 Oktober 2007 - 16:40

Juut:

Paultje! Wat heb ik je toch weer goed afgericht ;):p
    Je foto's zien er echt super uit! En dat te bedenken dat het hier voor het eerst gaat vriezen vanavond :S
    Ben nog steeds heeeeel jaloers... Heb alleen nog niet genoeg geld om langs te komen met de kerst :p Donaties zijn natuurlijk welkom ;)
    Nou, ik ga even mn tas in pakken, en dan weer opweg naar zeeland. Misschien dat het daar wat warmer is ;)
    Liefs!

• 20 Oktober 2007 - 11:44

Frederick:

Jaja ik zou ook maar spaans leren, dat doet Marc ook braaf samen met je moeder.
    Maar leuk om te horen dat je het naar je zin hebt. En laat je moeder maar een dikke trui opsturen, de winter komt er aan. :p
    Ik ga niet slapen als je het niet erg vindt, lees dit om kwart voor 2 smiddags ;)
    Groetjes, Fred

• 26 Oktober 2007 - 18:36

Maaike:

hej Paul, lijkt me echt super daar! Leuk om zo je verhaaltjes te lezen!